Wat is surrealistische kunst ?

We hebben allemaal wel eens gehoord van surrealistische kunst…Maar wat is nu eigenlijk surrealistische kunst.

Surrealisme heeft als kenmerk dat het lijkt alsof je naar een droomwereld kijkt. Een vreemde wereld. Kunstwerken die surrealisme laten zien, lijken een beetje gek. Ze zetten je op het verkeerde been en laten afbeeldingen zien die helemaal niet kunnen. Surrealisme is interessant om naar te kijken en geven je een kijkje in een andere wereld of dimensie. Deze kunstuiting dateert van 1924. Toen kwam deze stroming op gang. Onwerkelijke afbeeldingen die zich afspelen in een abnormale, andere wereld die wij niet kennen. Maar wel geweldig om naar te kijken en je eigen conclusies uit te trekken.

Salvador Dali

Eén van de bekendste kunstenaars uit die eerste surrealistische periode is Salvador Dali. Zijn dromen en fantasieën waren een inspiratiebron voor zijn kunstwerken. Kenmerkend van de schilderijen van Dali zijn de dubbele beelden die hij laat zien. Van een afstand lijkt het bijvoorbeeld een rots, terwijl het van dichtbij op een persoon lijkt. Dali schilderde alsof het een foto was, zeer realistisch dus. De meeste surrealistische kunstenaars maken levensechte kunstwerken. Daarom is het ook zo verbazingwekkend leuk om er naar te kijken. Je herkent de objecten die zijn geschilderd maar kan ze niet in het beeld plaatsen wat je ziet.

Een bekend werk van Salvador is bijvoorbeeld Ship with butterflys sails en Explosion.

 

Heel veel surrealistische schilders uit de begintijd zijn overleden. We kunnen echter nog wel genieten van hun vreemde werken. Tegenwoordig wordt nog veel surrealistisch werk gemaakt. Niet alleen wordt surrealisme gezien in schilderijen, maar ook in andere objecten.

Surrealisme spreekt tot de verbeelding. Om een surrealistisch schilderij te maken moet je beschikken over de nodige fantasie en ervaring.

Hieronder zie je een voorbeeldfilmpje hoe iemand zo’n afbeelding maakt.

 


 

 

 

Wil jij een aantal voorbeelden bekijken van surrealistische schilderijen? Klik dan op de volgende link en bekijk mijn Pinterestbord.

https://nl.pinterest.com/greetbogaard/surrealistische-schilderijen-en-objecten/

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *