Acryl gieten

Acrylic Pouring, vrij vertaald, gieten met acrylverf, is een superleuke activiteit om in de wintermaanden mee bezig te zijn. Het is niet moeilijk. Met deze vaardigheid kun je tot op zeker hoogte een afbeelding sturen, maar het creëren van een schilderij met de acrylic pouring techniek kan ook als vanzelf ontstaan. Acryl gieten is een vorm van abstracte kunst maken.

 

Je hebt nodig voor de verf een paar mooie kleuren acrylverf. Een gietmedium, water, bekertjes en roerstokjes. Ook een silliconespray is nodig. Silliconespray vindt je online als onderhoud van loopbanden, crosstrainers, hometrainers en spinningfietsen.

Het gietmedium heb je nodig om de verf vloeibaar te houden. Kies als verf een paar basiskleuren. Denk hierbij aan rood, geel en blauw. Deze zijn in principe voldoende. Hier kun je alle kleuren mee mengen die je maar wil. ( zie mijn blog; https://zelfkunstmaken.nl/kleuren-mengen/ ). Ook is het handig om zwart en wit aan te schaffen.

 

Liquitex 

Liquitex is een merk wat bijna het grootste assortiment gietmediums heeft. Namelijk 32 soorten.

Gietmediums van dit merk zijn verkrijgbaar in de vloeibare vorm, als gel, effectmediums, textuur-gels en additieven. Het biedt de kunstenaar enorm veel mogelijkheden om zijn schilderij naar eigen wens te realiseren.

Wanneer je een medium met water vermengd wordt de kleur als het ware uit elkaar getrokken, het verzwakt de intensiteit van de kleur. Een medium zorgt ervoor dat én de verf vloeibaarder wordt én alle het goede van de verf wordt behouden. Alle eigenschappen als kleur, hechtingskracht, lichtechtheid en viscositeit behouden hun kwaliteit.

Floetrol 

Owatrol floetrol is een medium wat acrylverf prima vloei-eigenschappen geeft. Geschikt voor binnen en buiten, wordt ook gebruikt door de huisschilder.

Kunstschilder verf hulpmiddel:
Floetrol is tevens te gebruiken als gietmedium (pouring medium). Dit medium is geschikt voor giettechnieken waardoor er geen craquele ontstaat en een heldere, hoogglanzende laag op een acrylschilderij gemaakt kan worden. Kan worden toegevoegd aan alle soorten acrylverf.

De ondergrond

Als ondergrond voor het maken van een pouring schilderij, kun je canvas gebruiken. Als beginner zijn de kartonnen canvas plaatjes van de Action ideaal. Wanneer je op een canvasdoek wilt beginnen doe dit dan op een klein doekje. Door te veel verf te gebruiken zakt een groot canvasdoek snel in. Heb je wat meer ervaring, dan is het gebruik van een wat groter doek aan de orde. Ook op houten platen kun je acrylgieten. Het voordeel is dan, dat het niet inzakt en je een groter werk kunt maken.

Mengen

Om de juiste dikte verf te krijgen met  acrylgieten, is het moeilijkste. De verf moet lopend zijn maar ook weer niet té. Het moet ‘net goed’ zijn en dat kritieke punt is nogal belangrijk. Het is een kwestie van oefenen om de juiste consistentie te verkrijgen. Blijf proberen!

 

Cellen creëren tijdens acrylgieten 

Wil je van die mooie cellen in je werkstuk, dan is het belangrijk om bijvoorbeeld een sillicone-spray aan te schaffen. Deze kun je bij elke doe-het-zelfmarkt vinden. Spuit eerst wat van dit spul in een bakje, laat even staan, zodat de kwalijke stoffen zijn verdwenen, en zuig met een pipetje de vloeistof langzaam op. Nu kun je het gebruiken in je werk. Een paar druppeltjes is voldoende. Haarolie is een goed alternatief.

Gebruik van een brandertje  

Een brandertje kun je gebruiken om belletjes weg te branden en/of cellen te maken. Een créme brulee brandertje is ideaal!

Probeer zo veilig mogelijk te werken. Ga niet te dicht met de brander op het doek en zorg dat je een vochtige doek in de buurt hebt liggen. Met een brandertje werken is niet direct een aanrader wanneer je voor de eerste keer acryl gaat gieten!

 

Verschillende technieken

Acrylgieten is in een paar jaar tijd enorm populair geworden. De workshops schieten als paddenstoelen uit de grond. Leuk om via zo’n workshop kennis te maken met pouring. De volgende technieken kunnen worden beoefend;

  • Dirty Pour
  • Flip Cup
  • Swipen en Puddle Pour
  • Airbrush  en Balloon smash
  • Ring Pour en Wing Pour
  • Dutch Pour en acrylgieten met touwtjes

 

Te veel om op te noemen! Ben je een beginnend acrylgieter, bekijk dan onderstaand filmpje en doe er je voordeel mee!

 

Meer afbeeldingen en filmpjes vindt je op mijn pinterestpagina. Klik op de link https://nl.pinterest.com/greetbogaard/acryl-gieten-pouring-afbeeldingen-en-filmpjes/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *