Welke kleurpotloden aanschaffen?

Je bent helemaal om…kleurpotloden dat is het medium waar je graag mee wil gaan werken in de toekomst. Nog even gedacht, kies ik voor kleurpotloden of voor pastelpotloden? Maar kleurpotloden hebben toch jou voorkeur. De vraag is nu even welke kleurpotloden aanschaffen?

Je hebt al een aantal keren met kleurpotloden gewerkt die je had geleend of die je misschien van een goedkoop product hebt aangeschaft. Je vond de actionkleurtjes al prima! Maar goedkope kleurpotloden bevatten weinig pigment en zijn niet in staat om de meest mooie kleurtekening mee te maken. Je wil natuurlijk een kleurpotlood waar je een mooie afbeelding mee kunt neerzetten en die dan ook voldoening geeft. Het is belangrijk dat je niet over één nacht ijs moet gaan, maar dat je je goed moet laten voorlichten.

Standaardkleurpotloden voor kinderen is iets anders dan de kleurpotloden die bedoeld zijn voor de kunstenaar. De kleurpotloden voor de hobbykunstenaar zijn meer gespecialiseerd en vooral gekenmerkt door de kwaliteitskenmerken. Dit betekend een hogere kleurglans en minder last van breuk. Ook zijn deze kleurpotloden voorzien van veel meer pigment.

Pigment

Kleurpotloden met veel pigment zijn duurder. Dat geld overigens voor alle soorten schilder- en tekenmaterialen. Hoe meer pigment een verf of kleurpotlood bevat, hoe duurder het product is. Echter…daar staat natuurlijk tegenover dat je schilderij of kleurtekening vele malen meer kwaliteit zal geven.

Soorten kleurpotloden

Kleurpotloden kunnen worden onder verdeeld in twee soorten, namelijk de potloden op wasbasis en op oliebasis.

Wasbasis

Kleurpotloden op wasbasis zijn wat zachter en geven wat meer kleur af. Zelfs met een lichte druk worden genoeg kleurpigmenten vrijgegeven. Vooral op een donkere achtergrond is dit prima, omdat de kleur ondoorzichtig is. Een kleurpotlood op wasbasis zijn wat romige potloden, ze zijn vettig en zacht. Je kunt er prima mee blenden. Een nadeel is echter dat de punt snel wat stomp word, ze zijn sneller op, je moet vaker slijpen. Details zijn wat moeilijker op papier te krijgen. Door het vettige krijg je snel ophopingen op je papier en is het geheel niet meer egaal. Dit wordt wel “waxbloom” genoemd.Je kunt met een waspotlood niet meer dan 3 of 4 lagen maken.

Een paar voorbeelden van waspotloden zijn:

  • Winsor en Newton studio collection
  • Derwent coloursoft en procolour

Voordeel  dus het gemakkelijk blenden

Nadeel je kunt weinig lagen over elkaar aanbrengen

Eigen werk

Oliebasis

Een kleurpotlood op oliebasis is wat harder. Met deze kleurpotloden kunnen beter details worden aangebracht. Een scherpe punt blijft langer een punt. De kleurpotloden op oliebasis hebben een hoge pigmentwaarde. Je kunt oneindig vaak laagjes aanbrengen zonder dat je “waxbloom” krijgt. Ook kun je met een potlood op oliebasis harder drukken zonder dat er vervelende gevolgen zullen zijn. Een oliebasispotlood is misschien qua kleurafgifte minder indrukwekkend maar je hebt wel meer controle  en minder beperkingen over je tekening. Oliepotloden zijn wel wat duurder maar wel meer in trek bij de professionele kunstenaar.

Een paar voorbeelden van oliebasiskleurpotloden zijn:

  • Faber Castell Polychromos
  • Caran d’Ache Pablo

Voordeel is dus het oneindig laagjes aanbrengen en ze zijn zuinig in gebruik.

Nadeel kan de prijs zijn.

Was/oliebasis

De Luminance van Carand’Ache heeft een uitgebalanceerde basis van zowel was als olie. Dit kleurpotlood wordt ook wel de Rolls Royce onder de kleurpotloden genoemd. De Luminance bevat heel veel pigment en heeft dus superveel kleurkracht. Uitstekend mee te blenden en laagjes mee aan te brengen. De graad van lichtechtheid is 85%. Echter…er hangt wel een prijskaartje aan deze potloden. Voor een doosje van 12 stuks betaal je al snel 50 euro. Ben je echter een fervent kleurpotloodkunstenaar, dan is dit misschien het ultieme product om je afbeeldingen mee te creëeren.

Eigen werk

Prijsverschillen

Kleurpotloden zijn verkrijgbaar in verschillende prijzen. Dit kan te maken hebben met de houtsoort waar de stiften in zijn gevat. Hout, wat goedkoper is, zal sneller splinteren en dus lastig zijn tijdens het slijpen

Hoe meer bind/kleimiddel de stift bevat hoe goedkoper het potlood zal zijn. In de kleurpotloden voor de kids zit vaak veel bindmiddel en weinig pigment.

In de duurdere kleurpotloden zit kwaliteits/pigment wat het potlood duurder maakt.

Conclusie

Hierboven heb ik beschreven hoe en wat de verschillende soorten kleurpotloden allemaal kunnen. De voor- en nadelen…Als tip is het belangrijk, voordat je een dure doos gaat kopen, kleurpotloden uit te proberen. Koop los een paar kleurpotloden op was en oliebasis en probeer deze uit.

Heb je zin gekregen om een korte cursus te volgen dan is het misschien een aanrader om de website Realisme in portret te bezoeken. De online basiscursus Tekenen met kleurpotlood is zeker een aanrader!

Veelgestelde vragen

Wat is pigment?

Pigmenten zijn kleurstoffen die er voor zorgen dat bijvoorbeeld verf en kleurpotloden voldoende kleur afgeven wanneer deze worden gebruikt. Pigment bepaald de dekking van een kleur. Pigmenten kunnen worden gewonnen uit natuurlijke materialen maar kunnen ook synthetisch zijn.

Met welke soort kleurpotlood kun je het gemakkelijkst blenden?

Kleurpotloden op wasbasis zijn zachter en kunnen het beste worden gebruikt om te blenden.

Wat zijn de voordelen van een kleurpotlood op oliebasis?

Met een kleurpotlood op oliebasis kunnen gemakkelijker details worden aangebracht. Dit komt omdat de stift harder is.

Met welk kleurpotlood kun je oneindig veel laagjes aanbrengen?

Vooral het kleurpotlood op oliebasis is in staat om heel veel laagjes over elkaar aan te brengen. Dit geeft vaak veel diepte in het onderwerp.

Hoe kom je er achter welk kleurpotlood geschikt is voor jou?

Door het uitproberen van kleurpotloden. Koop een paar potloden op was en oliebasis en je komt er snel achter wat jou het beste bevalt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *