Werken met bisterinkt

Wat is bister

Tijdens het werken met bisterinkt kun je geweldige afbeeldingen maken. Het is een geelbruin pigment en kan worden opgelost in water. Dit mengsel kan dan worden gebruikt als tekeninkt. Het kleurpigment wordt gewonnen uit schellak of verbrand hout. Door de verbranding van deze producten ontstaat teer en roet. Hier wordt het kleurpigment van gemaakt. Met het opgeloste pigment kan worden getekend maar wordt ook gebruikt om houten meubels of vloeren mee te beitsen. Een bijzonder product waar je de mooiste dingen mee kunt creëeren!

Abstract

Ik zie op pinterest en facebook hoofdzakelijk wat meer de abstracte tekeningen met bister. Prachtig natuurlijk, maar het is zeker ook mogelijk om realistisch met deze inkt te werken.

Een Mart Franken

Kleuren

Bister is verkrijgbaar in heel veel kleurschakeringen. Denk hierbij aan heel donker/zwartbruin en saffraangeel. Ook kom je bisterkleuren tegen in groenbruin.

De inkt is licht harsachtig van aard en kan prima worden gemengd met andere soorten inkt. Het is transparant en kan worden gebruikt in gewassen pentekeningen. Maak je gebruik van veel water, dan wordt de inkt dus ook veel lichter.

Werken met bisterinkt kan worden vergeleken met het maken van een aquarel. Bister is  echter niet lichtvast en is gevoelig voor water. Wanneer een blistertekening wordt blootgesteld aan de zon of onder lichte omstandigheden, dan zal de afbeelding snel verbleken.

De bisterinkt is verkrijgbaar in poedervorm maar ook vloeibaar. Bister in poedervorm kan dus gebruikt worden om zelf mee te mengen. Je kunt dan zelf bepalen wat de tint gaat worden.

Werken met Bister, hoe maak ik de inkt?

Zorg dat je een leeg potje of flesje hebt. Vul dit met water. 100 mililiter is helemaal oké. Voeg dan een theelepel bisterpoeder toe en schud het flesje (uiteraard met de dop er op) goed! Gebruik je een potje, roer dan goed door. Zitten er nog korrels in? Zeef het mengsel. Gebruik gedistilleerd water wanneer je deze inkt wat langer wil bewaren!

Onderstaand filmpje laat zien hoe je met Bister kunt werken. Met dank aan morwenna marchandise

Zoals je in bovenstaand filmpje kunt zien, kun je het werken met bisterinkt op een aantal manieren doen. Je kunt nat op nat maar ook nat op droog te werk gaan. We kennen de nat in nat methode ook wel in het aquarelschilderen. Het is simpel. Maak de ondergrond nat en ga hier met je bisterinkt in werken. Je zult zien dat het prachtig uitloopt en lekker zijn gang gaat.

Voorbeeld van nat op nat

Nat op droog is ook een manier van tekenen met bisterinkt.

Nat op droog met bister

Zout en korrels

Wat ik zelf ook superleuk vind is het gebruik van zout. Wanneer je met een kwastje hebt geschilderd, strooi je wat zout in het nog natte verfstukje. Het zout laat zich als donkere stipjes zien. Zout neemt vocht op.

Je kunt ook de droge korrels bister gebruiken door deze óf op droog papier te strooien óf op nat papier. Je krijgt de mooiste creaties door er met een kwastje doorheen te gaan..

Veelzijdig

Bister is een veelzijdig product wat je met een kwast kunt aanbrengen maar ook met een pen. Een rietpen is leuk om is een keer te gebruiken. Rietpennen zijn gewoon te koop en lenen zich uitstekend om bister mee op papier te brengen.

Rietpen

De rietpen is gemaakt van bamboe en vindt zijn oorsprong in China. Ook werd deze pen veel in het Oude Griekenland gebruikt. Kalamos is de Griekse benaming voor een rietpen. De rietpen is een simpel stukje handwerk. Een stukje bamboe wordt schuin afgesneden. Vervolgens wordt er een scherpe punt aan gemaakt. Soms zal er een verticaal sneetje gemaakt om het lopen van de inkt te voorkomen.

De pen is een gemakkelijk instrument om fijne en grove lijnen te zetten. Voor zowel inkt als verf kan de pen worden gebruikt.

Andere materialen om mee te tekenen

Om bister te gebruiken zit je echt niet vast aan een kroontjespen of rietpen. Je kunt ook gebruik maken van een simpel takje of veer. Lekker nostalgisch bezig zijn met spullen uit de natuur.

Jenny Bode

Lijkt het je leuk om ook is met bister aan de gang te gaan? Kijk dan voor de aardigheid eens op de website van Jenny de Bode. Zij maakt de leukste tekeningetjes met deze inkt. Haar manier van werken kan inspirerend zijn.

Verschillende manieren van werken met bruine bister

Kwastje gebruikt en rietpen

 

Veelgestelde vragen

Bister...wat is dat?

Van bister kan inkt worden gemaakt. Het kleurpigment wordt gewonnen uit schellak of verbrand hout. Door de verbranding van deze producten ontstaat teer en roet. Hier wordt het kleurpigment van gemaakt. Dit kan gemengd worden met water.

Hoe maak ik Bisterinkt?

Zorg dat je een leeg potje of flesje hebt. Vul dit met water. 100 mililiter is helemaal oké. Voeg dan een theelepel bisterpoeder toe en schud het flesje (uiteraard met de dop er op) goed! Gebruik je een potje, roer dan goed door. Met deze vloeistof kan worden getekend.

In welke kleuren is bister te koop?

Bister is verkrijgbaar in heel veel kleurschakeringen. Denk hierbij aan heel donker/zwartbruin en saffraangeel. Ook kom je bisterkleuren tegen in groenbruin.

Welk hulpmiddel kun je gebruiken om bister op het papier over te brengen?

Bister is een veelzijdig product wat je met een kwast kunt aanbrengen maar ook met een pen. Een rietpen is leuk om is een keer te gebruiken. Rietpennen zijn gewoon te koop en lenen zich uitstekend om bister mee op papier te brengen.

Waar is een rietpen van gemaakt?

Van bamboe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *