Aquarelleren bij Willem Bultman

Aquarelleren bij Willem Bultman

Aquarelleren is tegenwoordig een nieuwe hobby van mij. Zo heb ik onlangs een workshop op dit gebied bij Willem Bultman gedaan. Een in mijn regio bekende kunstenaar, die prachtige schilderijen creëert en regelmatig workshops geeft in de Kunsthoeve. De Kunsthoeve is gesitueerd op Landal Greens park het Loo in ‘t Loo-Oldebroek. Ik heb het geluk dat ik er tien minuten fietsen vandaan woon, dus voor mij een prima locatie! Samen met Esther Visser, Betty Sijtsma en Carla Bultman, worden workshops gegeven in acrylverven, pastelkrijttekenen, vilten en aquarelleren. Superleuk om te doen en voor mij weer wat dingetjes om bij te leren. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat je beter een wat grotere aquarelkwast kunt gebruiken, dan allemaal van die kleine kwastjes. Ik heb er dan ook direct eentje aangeschaft… Hieronder zie je het resultaat van een middagje aquarelleren bij Bultman. Natuurlijk ben ik ook zelf aan de gang gegaan en heb de tips en tricks van Willem gebruikt om nog wat meer mooie aquarelletjes te realiseren..

De heer Bultman heeft een gigantische lijst met schilderijen en beeldhouwwerken op zijn naam staan. Bijna moeilijk om te kiezen. Ik was erg gecharmeerd van het onderstaande schilderijtje en beeldje.

 

 

Behalve workshops aquarel worden ook door Esther Visser pastelkrijtworkshops gedaan. Esther is zelf een kunstenares die graag werkt met pastelkrijt. Haar schilderijen zijn fantastisch en ook te bewonderen in hetzelfde pand waar de workshops worden gegeven. Hieronder een tweetal van haar werken.

Carla Bultman maakt fantastische dingen van vilt zoals tassen en sieraden  Een workshop vilten is weer is heel wat anders. Je maakt met je eigengemaakte vilt prachtige bloemen in de kleuren die jij mooi vind…Hieronder zie je een mooi voorbeeld van viltmateriaal wat een cursist in één middag heeft gemaakt…

 

En dan is er ook nog Betty Sijtsma. Zij laat je op geheel eigen wijze een acrylschilderij creëren. Ook van haar kunstwerken kun je in de kunsthoeve genieten. Abstract, structuren en mooie kleuren zijn helemaal haar ding. Dit probeert ze met liefde over te brengen op haar cursisten. Leuk om is deel te nemen aan een workshop acrylschilderen.

 

Zo maak ik een aquarelletje

Eerst zoek ik een mooie afbeelding. Dit keer zijn het druiven. Je kunt afbeeldingen vinden op websites met gratis foto’s. Ik heb echter nog hele oude bladen die ik hiervoor gebruik.

Daarna pak ik een overtrekvelletje en een 2 B potlood en trek de tekening over op dit velletje. Je kunt er ook voor kiezen om het ontwerp na te tekenen. Echter wanneer dit niet je sterkste kant is kun je dus ook gaan overtrekken.

 

Wanneer ik de tekening heb overgetrokken, draai ik deze om en ga met een zacht potlood, in dit geval een 8B de tekening nog een keertje overtrekken.

Daarna draai je het velletje weer om. zodat je de juiste kant voor je hebt. Leg dit op het aquarelpapier en ga met een iets harder potlood over de tekening. Deze drukt dan door op het aquarelpapier.

Ja en wanneer je dit allemaal hebt gedaan kun je aan de gang met aquarelverf.

Laagje voor laagje aquarelverf aanbrengen. Begin zo dun mogelijk..

Oke…het is niet het allerbeste wat ik heb gemaakt, maar het laat wel zien hoe je dit kunt doen. Wil je nog meer leren over het aquarelleren, meld je dan aan bij een workshop van Willem Bultman. Superleuk om te doen, betaalbaar en je gaat gegarandeerd met iets moois naar huis!

Nog een poging…

Weer hetzelfde te werk gegaan als voorgaande aquarel

Afbeelding uit een kunstblad uit het jaar 2000 ( wie wat bewaart, die heeft wat… 🙂

 

Rustig opbouwen met dunne verf
Stukje verder…de stokrozen staan er op…
Op deze manier kun je een superleuke kaart maken en versturen naar iemand die ziek is of een kaartje heeft verdiend. Ik ben er blij mee!

Kijk ook eens verder op deze website.

https://zelfkunstmaken.nl/aquarelschilderij-creeren/

https://zelfkunstmaken.nl/schilderen-met-koffie/

https://zelfkunstmaken.nl/aquarelpenselen/

https://zelfkunstmaken.nl/werken-met-aquarelpotlood/

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *