De basis van pen en inkt

Het werken met pen en inkt kan een ontspannende bezigheid zijn en mooie resultaten geven. Ik gebruik meestal zwarte- of sepia-inkt. Sepia-bruin heeft een wat vintage-achtige uitstraling die goed gebruikt kan worden op papier met een romige kleur. Het papier waar je op gaat werken moet glad en ongeveer 300 grams zijn. Dus een beetje stevig. Gewoon een simpele kroontjespen gebruiken geeft levendige lijnen. Een fine-liner zal een wat vlakke tekening geven, omdat alle lijnen dezelfde dikte hebben.

Hoe ga je te werk
Zorg in ieder geval dat je potje inkt in een kistje of bakje staat. Het gaat dan niet direct over de tafel wanneer je het aanstoot. Altijd je pen maar half in het potje dopen. De meeste inkt moet aan de achterkant van de pen zitten.
Voordat je echt met je inkt gaat werken is het verstandig om een schets van je tekening met potlood op te zetten. Zorg dat het vel papier schoon blijft. Dus oppassen met gum. Het raabsel van de gum kan vervelende vlekken veroorzaken wanneer dit in de natte inkt komt. Schoon werken is heel erg belangrijk tijdens het werken met Oost-Indische inkt.

Van boven naar beneden
Het is prettig om van boven naar beneden te werken. Je maakt op die manier nooit je tekening vies. Als je tevreden bent met de potloodtekening ga je met inkt aan de gang. Dit moet ook van boven naar beneden.12803167_942736959113085_4903225208027409556_n

Toch een vlek
Je bent halverwege je kunstwerk en er valt toch per ongeluk inkt op je werk. Niet in paniek raken maar voorzichtig met een puntje toiletpapier de inkt proberen op te zuigen. Dan op laten drogen en voorzichtig met een scheer- of stanley-mesje  weg krassen. Omdat je papier van 300 gram gebruikt is dit mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *