Ikea krukje schilderen

Iedereen kent ze wel….De stevige houten Ikea krukjes, die je als opstapje of  zitelement kunt gebruiken. Ook ík heb er een aantal in huis en had zin om één van de krukjes om te toveren tot extra accessoire voor mijn interieur.

Aan de slag

Tijden geleden had ik dit trapje al is zwart geschilderd dus aan het werk met schuurpapier en ammoniak, om zoveel mogelijk van de zwarte laag te verwijderen.

Eerst het gehele krukje afnemen met ammoniak. Het materiaal wordt dan super goed ontvet en je kunt  na droging direct licht gaan schuren. Ga je zonder te ontvetten schuren, dan wrijf je alle vettigheid in het hout. Het schilderwerk wordt daar niet mooier van. Omdat ik wit op het zwart ga schilderen (de toetsen), verwachtte ik al dat het wit niet direct zou dekken. Twee laagjes waren voldoende om het zwart te laten verdwijnen. De zwarte verf dekte in één keer.

Om te beginnen, ammoniak om te ontvetten en een grove korrel schuurpapier om te schuren.

 

 

 

Bovenzijde zwart en lichtgrijs. Het opstapje wit evenals de dwarslatjes .

 

 

Op het bovenste plankje van de kruk, heb ik met afplakband de vorm van een bovenkant van een piano gemaakt.

En daarna zwart en grijs geschilderd. Het opstapje wit geschilderd, evenals de dwarslatjes. De pootjes zijn zwart geverfd.

Toetsen d.m.v. afplakband aangegeven en zwart geschilderd.

 

Toetsen schilderen

Dit is het moeilijkste onderdeel van het krukje. Alles moet toch een beetje strak overkomen.

Het geschilderde heb ik een paar dagen goed laten drogen, voordat ik het witte opstapje ben ga verdelen in gelijke toetsen. 17 In totaal. Bereken zelf even hoeveel centimeter deze moeten worden. De witte toetsen heb ik afgetekend met een potlood en vervolgens met een watervaste stift en liniaal nagetrokken.

Daarna met afplakband de zwarte toetsen aangegeven en geschilderd. Kijk naar de foto’s..

Het afplakband na een paar dagen verwijderd en de witte toetsen moesten nog wel even wat extra met wit worden aangezet. Ik was niet blij met de zwarte toetsen. De verf was toch iets onder het afplakband tevoorschijn gekomen. Ik heb ze om strakker te maken, nog een keer met de watervaste stift en liniaal kaarsrecht gemaakt en de witte stukjes nog eens ingevuld met de stift.

Het uiteindelijke resultaat is een kleine grappige piano waar ik erg blij mee ben. Dit krukje kun je als extra zitelement gebruiken of als leuk accessoire in je interieur.

 

 

 

Benodigdheden

schuurpapier en ammoniak

afplakband

potlood

dunne en dikke zwarte watervaste stift plus liniaal

zijdeglans, witte en grijze verf

hoogglans, zwarte verf

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *