Pastelkrijt

Pastelsoorten

In  pastelkrijt zijn eigenlijk 4 soorten verkrijgbaar..De harde pastels, pastelpotloden. oliepastel en het zacht pastelkrijt. Dit stukje gaat over zacht pastelkrijt of te wel soft-pastel.

 

Soft-pastelkrijt

Zacht pastelkrijt is één van de mediums waar ik het liefste mee werk. Ik heb er dan ook best veel van in mijn bezit. Rembrandt pastelkrijt gebruik ik het meest. Het is betaalbaar en heeft vele kleuren waar goed mee te mengen is. Daarnaast heb ik nog een doosje Sennelier pastelkrijt. Dit is superzacht en heeft ontzettend veel pigment. Pastelkrijt is voor mij als schilderen. Ik gebruik geen kwasten maar mijn vingers en handen zijn het gereedschap waar ik mee werk. Ook het vegen met een klein katoenen doekje kan een mooi effect mee worden bereikt.  Vooral het wat duurdere krijt (Sennelier) met het hoge pigment is geweldig om mee te werken. Ik heb een klein doosje Sennelier dat ik in combinatie gebruik met Rembrandt soft-pastelkrijt. Dit bevalt heel erg goed!

Tip

Gebruik tijdens het werken met pastelkrijt een vochtige handdoek. Gebruik je een tekentafeltje dan kun je de handdoek hieronder leggen. Er kan dan gewoon over je werk worden blazen. Het poeder komt in de vochtige handdoek. Wanneer je altijd een vochtig doekje binnen bereik hebt kun je regelmatig je handen afvegen. Zorg ook altijd dat je over het werk wat je al hebt gedaan een schoon wit papier legt. Het gebeurt namelijk heel snel dat je met je handen over het net aangebrachte krijt veegt. En dat is zonde van je werk.

Zachte pastels

Zacht pastelkrijt heeft weinig bindmiddel waardoor het krijt gemakkelijk op het papier kan worden aangebracht en uitgewreven. Het beste resultaat met zachte pastels is wanneer je los en zelfverzekerd werkt. Niet bang zijn voor brekende staafjes..Pastelpotloden zijn iets harder en geschikt voor het fijnere werk. Ik gebruik pastelpotloden om extra fijne streepjes aan te brengen in mijn pasteltekening.

Pastelkrijt verzorgen

Hoe zorgvuldig je ook met je pastelkrijtjes omgaat, ze worden toch vies. Om ze weer schoon te krijgen doe je krijt in een doos met gemalen rijst. Beetje schudden en het grauwe stof wordt door de gemalen rijst opgenomen. Wanneer je dit regelmatig doet zal het krijt er steeds fris uit zien.

 

Een tijdje geleden heb ik een aantal pastelkrijtsoorten uitgeprobeerd. Kijk op mijn blog:

https://zelfkunstmaken.nl/verschillende-merken-pastelkrijt-uitproberen/

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *