Verschillende merken pastelkrijt uitproberen

Welk pastelkrijt aanschaffen? 

Omdat ik nogal graag met pastelkrijt werk, ben ik een aantal merken soft-pastelkrijt gaan testen. Ik  was toch eigenlijk wel benieuwd wat nou de meest prettige, betaalbare en naar mijn idee het juiste krijt is om een mooie afbeelding mee te maken. Ik heb een aantal kleurige plaatjes opgezocht, waar in ieder geval rood, blauw, geel en groen kon worden gebruikt.

Het werken met pastelkrijt is een droge techniek. Je kunt er heel spontaan en snel mee aan de gang. Het gereedschap wat niet mag ontbreken zijn je vingers en misschien een doezelaar. Ook wordt er wel met papieren zakdoekjes en/of wattenstaafjes gewerkt. Er kan met krijt heel ruim worden getekend. Ga je een gedetailleerde tekening maken dan is het mogelijk om het pastelkrijt te combineren met pastelpotlood. Dit is echter niet altijd nodig. Met alleen het krijt kan heel precies worden gewerkt. Kijk maar naar deze uil die ik maakte op  zwart fluweelpapier. En ook onderstaande havik maakte ik alleen met krijt, deze is op zwart kartonpapier gerealiseerd.

     

 

 

Het beoordelen van krijt

Ik heb onder andere de kleur (het pigment) beoordeeld. Hoe wrijft het krijt zich uit. Hoe ligt het krijt in de hand enz.enz. Ook de prijs/kwaliteit is belangrijk. Trek zelf je conclusies welk pastelkrijt voor jou het beste is om aan te schaffen..

 

Nieuw gekocht

 

Action pastelkrijt  “van Bleiswijck “

doosje 24 krijtjes        € 2,99

De krijtjes zitten in een kartonnen doosje waar over de krijtjes heen cellofaanplastic is aangebracht. Deze krijtjes zien er op het eerste oog aantrekkelijk uit. Felle kleuren in een vierkant model. Voor dit project heb ik ze aangeschaft en had er dus nooit iets mee gedaan.

Hetzelfde doosje is te koop bij Bol.com. voor € 6,20

Bevindingen Action krijt “van Bleiswijck”

Zo op het eerste gezicht ziet dit doosje krijt er aantrekkelijk uit. Echter wanneer je ermee aan het werk gaat zie je direct hoe weinig pigment er in de krijtjes aanwezig is. Rood wordt niet echt mooi, fel rood. De papegaai die ik met dit krijt heb afgebeeld bevat veel rood. Door wat te mengen met oranje ging het nog…Overigens is mengen met dit krijt bijna niet te doen. Kijk maar eens aan de bovenzijde van de tekening.

Nog meer nadelen zijn:

Deze tekening is belangrijk om de kleuren te laten zien. Niet mijn allerbeste werk. Gewoon wit dik papier gebruikt.
 • Het krijt blijft als het ware op het papier liggen, moeilijk inwrijfbaar.
 • Er zit géén mooie groene kleur in het doosje
 • Krijtjes breken snel
 • Sommige krijtjes zijn krom

Voordelen

 • Prijs/kwaliteit is oké (voor €2,99 hoef je niet veel te verwachten)
 • Vierkante model is prettig om scherpe streepjes te trekken
 • Krijt gumt gemakkelijk weg
 • De kleur blauw had iets meer pigment

 

 

 

 

Marie’s pastelkrijt

50 soft pastels  gekocht voor nog geen € 10,00 op marktplaats     

Ze zitten met 50 stuks verpakt in een langwerpige doos.

Dunne krijtjes. Elk krijtje heeft een wikkel met de naam Marie’s pastelkrijt.

Ik zag ze bij Amazon.com  voor ruim 16 dollar

 

Bevindingen van het Marie’s pastelkrijt

 

Gemaakt op Mi-teinte zandkleurig papier.

Tijdens het maken van de hier boven te bewonderen tekening   :-),  begon ik dit krijt steeds leuker te vinden. Het is goed inwrijfbaar en heeft best wel mooie kleurtjes met aardig wat pigment. Sommige krijtjes zijn wel erg hard maar na wat heen en weer gaan op je papier, krijg je veel krijtsel wat gemakkelijk is in te wrijven. Ook het over elkaar heen wrijven gaat prima. Ik heb deze tekening gemaakt door gebruik te maken van mijn vingers. Puur en alleen met deze techniek krijg je het krijt mooi in elkaar gewreven. Marie’s pastelkrijt viel mij ondanks de lage prijs voor 100% mee!

Nadeel vind ik de dunne stukjes krijt, die toch wel gemakkelijk breken en in eerste instantie dat het harde van dit materiaal. Wanneer je echter doorhebt hoe dit krijt werkt is het een prima medium om bij een wat duurdere doos pastelkrijt aan te schaffen. Er zitten bijvoorbeeld mooie kleuren in om een portret mee te realiseren.

 

Rembrandt softpastelkrijt

90 halve pastelkrijtjes                   

Deze krijtjes heb ik in 2014 gekocht voor ik meen iets van € 80,00. Nu zijn deze krijtjes dus in deze doos te koop voor ongeveer € 94,00

De kartonnen doos heb ik inmiddels gerepareerd met plakband. Zo voldoet ie nog een poosje.

Het voordeel van deze krijtjes is dat je ze los kunt kopen. Ik koop dan hele en breek ze door de midden. Zo blijft de doos een beetje actueel.

Gewoon wit papier gebruikt

Bevindingen Rembrandt krijt       

Mijn favoriete merk pastelkrijt is Rembrandt. Alle pastelkrijttekeningen die van mijn hand zijn heb ik met Rembrandtkrijtjes gecreëerd. Rembrandt krijt is in ontzettend veel kleuren te koop en een doos vul je snel weer aan. Losse krijtjes kosten gemiddeld per stuk € 2,75. Een halfje kost dan ongeveer € 1,35. Kwaliteitskrijt voor een scherpe prijs.

Rembrandt krijt bevat veel pigment, is goed onderling te mengen en prima inwrijfbaar op papier. Iedereen heeft natuurlijk zijn voorkeur, maar ik blijf bij dit krijt!

Een nadeel is de kartonnen doos…deze is behoorlijk uit elkaar aan het vallen na 5 jaar gebruik.

 

Sennelier pastelkrijt  (verjaardagkadootje)

20 stuks halve      € 26,00                               

Deze krijtjes kreeg ik een paar jaar geleden van mijn oudste zoon. Ik ben er erg blij mee en ben er zuinig op. Het hoge pigmentgehalte zorgt er voor dat je spaarzaam kunt omgaan met dit krijt. Je hoeft maar een paar maal streepjes te zetten en uit te vegen en je hebt snel het juiste resultaat.

Deze 20 krijtjes in een doosje kosten op dit moment € 26,00. Dit betekent dat één heel krijtje 2,60 kost. Is best nog betaalbaar voor dit hoge kwaliteits pastelkrijt.

Bevindingen Sennelier pastelkrijt

Sennelier krijt (spreek je uit als senneljee) is volgens de kenners het meest zachte pastel ter wereld. Dit pastelkrijt wordt nog met de hand gemaakt en dat kun je zien ook!

De tekening die ik maakte van de kleurige toekan had ook nog een zwart  verendek. Zwart vlekt enorm van Sennelier. Je moet je kneedgum écht bij de hand houden. Het pigment van dit krijt is fantastisch.Wel uitkijken dat je niet te hard op je krijtje drukt anders heb je te veel krijt op je papier. Er is maar erg weinig nodig. Sennelier zal ik nooit voor een precieze, realistische tekening gebruiken, maar wel voor een kleurig landschap. Het landschapje wat je ook hieronder tegenkomt maakte ik grotendeels met Sennelierkrijt. Landschappen lenen zich daar perfect voor, omdat je lekker kan uitsmeren. De kwaliteit/prijsverhouding is prima!

Onderaan dit blog een filmpje hoe je moet werken met Sennelier.

Grotendeels gemaakt met Sennelier
Je kunt goed zien dat dit krijt veel pigment bevat..

 

 

 

Jaxell softpastelkrijt 

Ik heb 4 krijtjes van dit merk aangeschaft speciaal voor dit project!

Rood, geel, blauw en groen   kosten € 1,25 per stuk

Doosje van 12 stuks € 13,50

 

Bevindingen Jaxell krijt 

Dit goedkope krijt is prima wanneer je nog niet goed weet of je pastelkrijt leuk vindt. Voor iemand die net begint te tekenen met pastelkrijt is het prima om  kennis te maken met dit merk. Schaf een aantal losse  krijtjes aan en ga er mee aan de slag! De vierkante krijtjes liggen prettig in de hand. Misschien vindt jij het wél prettig in gebruik.

Mijn ervaring is dat ik de kleuren niet echt geweldig vind..Misschien had ik een verkeerde keus gemaakt, maar ik vind de tinten niet echt helder. Toch is het prima om met dit krijt de kleuren in en over elkaar te wrijven. Wanneer je gaat werken met Jaxell komt er veel krijtstof vrij waar je goed mee kunt mengen. Zoals je op mijn tekening ziet heb ik maar een paar kleuren gebruikt. De gele kleur die ik heb besteld is geen geel maar meer een beige tint. Zal mijn eigen fout wel zijn geweest. Ik ben met deze lichte tint gaan mengen en dat gaf best nog wel een goed resultaat. De zwart streepjes die je o.a. om de ogen ziet evenals de wenkbrauwen zijn gemaakt met potlood.

Toch met plezier deze tekening gemaakt. Lekker vrij gewerkt!

 

Faber Castell polychromos           

Vierkant model krijt. 4 krijtjes aangeschaft 

per stuk voor € 1,95

Doosje van 12 stuks  € 21,95

 

Bevindingen Faber Castell

Om je eerlijk de waarheid te zeggen vielen mij deze krijtjes een beetje tegen. Ze zijn dun en breken erg snel. Wel is er redelijk pigmentatie aanwezig. Het door en over elkaar heenwrijven vond ik moeilijk te doen. Het krijt is wat hard en in eerste instantie komt het wat streperig op het papier. Oranje gekleurde snavels (zie tekening)  door rood te mengen met geel, was wat problematisch. Ik vind de prijs ten opzichte van de kwaliteit te hoog.

Faber Castell pastelkrijt is verkrijgbaar in heel veel mooie krachtige kleuren met zachte tussentinten. Ook verkrijgbaar in halve lengtes wat natuurlijk aanzienlijk scheelt in prijs.

De doosje met dit krijt zien er aantrekkelijk en uitnodigend uit om mee aan de slag te gaan. Lijkt dit krijt jou een goede keus, bestel dan eerst 3 à 4 krijtjes om uit te proberen.

 

 

 

 

Masters Pastelkrijt

 

Ik kreeg dit doosje pastelkrijt zomaar cadeau van mijn oudste zoon. Hij had een grote bestelling gedaan bij Alie Express en dit doosje meebesteld..Ik kan maar één ding zeggen…dramatisch slecht!!!

Wat een verschrikkelijk krijt is dit zeg. Het kostte € 5,00 maar ik zou het niet eens aan mijn kleinkinderen cadeau doen. Het krijt is hard, streperig. Niet uit te gummen en gewoon slechte kwaliteit met weinig pigment.

Ik kan mij voorstellen wanneer je voor het eerst dit krijt gaat gebruiken, je de lust voor het tekenen met pastelkrijt je ontgaat. Niet kopen dus! Geef iets meer geld uit en koop goede kwaliteit. Ik heb er nog wel een tekening van gemaakt…daar kun je niet zien dat het krijt slecht is.

 

Filmpje Sennelier Soft-pastelkrijt

4 thoughts on “Verschillende merken pastelkrijt uitproberen

 1. Jeanne zegt:

  Dank voor deze informatie over meerdere soorten pastelkrijt. Ik ben net begonnen met pastel en begrijp nu dat het krijt van groot belang is voor een goed resultaat. Ik ga snel wat beters aanschaffen na jouw beoordelingen te hebben gelezen.

  • Greet zegt:

   Wat fijn dat je wat aan deze blog hebt gehad. Veel succes met het nieuw aan te schaffen krijt. Superleuk om er mee te werken!
   groet Greet

   • Martine Boersma zegt:

    Dag Greet, heb jij ook ervaring met Schmincke pastelkrijt? Vind je dat vergelijkbaar met Sennelier? Ik gebruik voornamelijk rembrandt en heb wit en rood van Schmincke ivm hogere pigment gehalte. Ben wel benieuwd naar Sennelier tov Schmincke. Met een aantal blauwe varianten van Rembrandt vind ik pigmentgehalte en afgifte ook niet fantastisch. Herken je dat?

    • Greet zegt:

     Hai,
     Nee ik heb geen ervaring met Schmincke en kan dus ook niet zeggen wat het verschil is met Sennelier. Sennelier heeft een hoog pigmentgehalte maar poedert wel heel erg. Inderdaad heb ik dat ook met de blauwen van Rembrandt dat de afgifte niet mooi is. Vooral de hele donkere blauwe is enorm hard maar bevat wel veel pigment. Het werkt alleen niet zo lekker. Duurt even voordat je het op je papier kunt uitwrijven. Wat grappig dat je het wit en rood van Schmincke beter vindt dan die van Rembrandt. Is weer een reden voor mij om dit uit te proberen. Wanneer ik een beetje wit nodig heb voor bijvoorbeeld het licht in een oog gebruik ik altijd een pastelpotlood van Caran d’Ache. Maar die witte van Schmincke ga ik onthouden…Er zijn trouwens ook kleinere doosjes van Sennelier te koop.Ik vind Sennelier best een duur product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *