Simpele uitleg perspectief tekenen

In perspectief tekenen

 

Wanneer je een tekening als onderstaande afbeelding wilt maken, heb je wel wat basisprincipes nodig om alle gebouwen goed op papier te krijgen.

Een  eenvoudige uitleg,  wat de betekenis is van perspectief tekenen, volgt hieronder een min of meer simpele toelichting. Perspectief tekenen wil zeggen dat diepte wordt weergegeven. Alle lijnen in je tekening worden zo weergegeven, dat ze naar één of meerdere punten verdwijnen. Deze punten worden ook wel aangegeven als verdwijnpunten.   

 

Ooghoogte

Dit is de hoogte waarop je ogen iets zien. Een rechte horizontale lijn wordt ook wel op ooghoogte getekend. Wil je een verdwijnpunt aangeven, dan teken je eerst de horizontale lijn op ooghoogte.

 

Verdwijnpunten

Zijn denkbeeldige punten op de horizontale lijn. Doorgetrokken lijnen van een rechthoekig voorwerp (bijvoorbeeld een rijtje huizen) komen samen in het verdwijnpunt.Vluchtpunt is een andere benaming voor verdwijnpunt.

Gebruik je liniaal

Wanneer je je liniaal langs de lijnen legt vanaf het verdwijnpunt (het punt op de horizonstreep) legt, zul je zien dat alles klopt. Wanneer je een rijtje huizen zou gaan tekenen kun je er voor zorgen dat alles vanaf het verdwijnpunt wordt getekend met rechte lijnen. Je kunt op deze manier je verdwijnpunt als houvast voor je tekening gebruiken.

Werken met één verdwijnpunt
Je ziet hier duidelijk, dat alle lijnen naar het verdwijnpunt lopen. Meet maar eens na met je liniaal

Werken met twee verdwijnpunten

Bij het gebruik van 2 verdwijnpunten, zie je 2 zijkanten van een voorwerp. Eén verdwijnpunt laat één zijkant zien.

Om een duidelijke uitleg te krijgen over het werken met twee verdwijnpunten heb ik hieronder een filmpje geplaatst.Op een eenvoudige manier wordt verteld hoe je een perspectief tekening maakt met twee verdwijnpunten.

 

 

 

 

 

1 thoughts on “Simpele uitleg perspectief tekenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *