Papiersoorten voor soft-pastelkrijt

Werken op pastelpapier

Het werken met soft-pastelkrijt is een fijne methode. Pastelkrijt leent zich om heel precies mee te werken. Maak je voor het eerst kennis met dit medium, dan kun je dit eerst met gewoon tekenpapier uit proberen. Je hebt echter veel meer succes wanneer je speciaal papier voor pastelkrijt gaat gebruiken.

Canson Mi-teintes

Canson Mi-teintes heeft verschillende soorten tekenpapier voor pastelkrijt. Het gekorrelde tekenpapier met fijn honingraatmotief, heeft een hoog katoengehalte. De lichtechtheid is prima en deze Canson soort is verkrijgbaar in 20 verschillende tinten. Deze variant is 160 gram zwaar papier. Dit pastelpapier is 50 x 65 cm groot.  Wordt doorgaans verkocht per 10 vellen. Kost ongeveer 16,50 euro per 10 vel.

 

Canson Mi-teintes touch pastelpapier  

Heeft een fijne zandstructuur. Pastelkrijt hecht bijzonder goed op dit papier. Deze ondergrond voor pastel weegt 335 gram. Is  zuurvrij en verouderingsbestendig. Vellen van 50 x 65 cm zijn verkrijgbaar in 11 verschillende kleuren.

Clairefontaine

Pastelmat Clairefontaine

Dit pastelpapier is licht opgeruwd. Heeft een perfecte hechting voor zacht pastelkrijt. Soft-pastelkrijt kan zonder fixeer, laagje voor laagje worden opgebracht. Is verkrijgbaar in 14 verschillende kleuren. De meest gangbare maten in deze soort zijn 24 x 32 cm of 50 x 70 cm.

 

Pastelmat board Clairefontaine

Deze pastelmat is 360 grams  papier.  Is verlijmd op een 1.8 mm. dik, zuurvrij board. Heel erg geschikt voor soft pastelkrijt. Is tevens voor houtskool, pan-pastel en potlood een prettige ondergrond.  Natte technieken als aquarel en acrylverf kunnen prima op de pastelmat board worden aangebracht . Deze pastelmat boards zijn verkrijgbaar in de maten  50 x 70 cm en 70 x 100 cm. 12 Verschillende gangbare kleuren.

Schmincke

Schmincke sansfix pastelkarton
Sansfix is een uniek, kwalitatief hoogwaardig pastelkarton voor kunstenaars. Het 370 grams zware karton geeft een uitstekende afgifte bij zachte pastels. Het  oppervlak maakt het eenvoudig om kleuren te mengen en te vegen. Het pigment hecht zo goed dat het niet nodig is de tekening te fixeren. Uitermate geschikt voor zachte pastels en houtskool. Omdat het karton niet waterbestendig is, alleen droge technieken toepassen.

Sennelier

Sennelier pastelcard pastelkarton
Pastelkarton met een fijne zandstructuur. Geeft een bijzondere hechting aan  zacht pastelkrijt, waardoor fixeren niet nodig is. 360 grs. en gemaakt van plantaardige vezels. Zuurvrij en verouderingsbestendig. Verkrijgbaar in de maat 50×65 cm. en 14 verschillende tinten.

Velourspapier

Omdat ik graag werk met dit papier wil ik even mijn mening hierover geven. Velourspapier, ook wel fluweelpapier genoemd, heeft een fluweelachtig oppervlak waar met pastelkrijt prachtige resultaten kunnen worden behaald.  De kleuren komen veel mooier uit en het werkt superfijn! Er zijn echter een paar nadeeltjes. Wanneer je eenmaal bent begonnen met krijt en je maakt een foutje, dan is uitgummen onmogelijk. Mijn tip is, ga eerst je afbeelding op gewoon papier tekenen en kijk welke ruimtes je bijvoorbeeld boven, onder en buitenzijdes overhoudt. Je kunt geen hulplijnen zetten dus je moet direct je afbeelding goed op het papier zien te krijgen.

Is je tekening nog niet helemaal af, zet deze dan niet zomaar op een schildersezel. Het trekt enorm stof aan. Ik heb 3 katten en er zat gewoon haar op het papier. Dat krijg je er bijna niet vanaf.

Ben je klaar met de tekening, lijst deze dan snel in. Je hoeft niet af te spuiten. Je kunt de tekening ook bewaren in een showmap.

 

Een kort filmpje over het werken op pastelmat board Clairfontaine. Het filmpje laat zien dat je heel goed water kunt gebruiken op deze pastelmat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *