Tekening fixeren

Tekening fixeren

Niet iedereen zal zijn tekening fixeren nadat deze klaar is. Toch is het niet verkeerd om dit te doen. Het zorgt er voor, dat bijvoorbeeld pastelkrijt niet snel van je tekening af valt. Wanneer je fixeert, doe dit dan met een goed product en laat haarlak waar het voor gemaakt is…namelijk voor je haar. Tekeningen die je fixeert met haarlak zullen snel vergelen.

Hoe ga je te werk

Het fixeren van een tekening doe je met een goede fixatiespray. Door te fixeren zal je tekening minder kwetsbaar worden. Vooral pasteltekeningen kunnen afgeven wanneer je deze niet direct fixeert. Het is is niet altijd direct nodig om fixatiespray aan te brengen. Als je je tekening, nadat deze af is, meteen inlijst of in een map bewaart is prepareren uiteindelijk niet nodig.

Een pasteltekening kan opgebouwd worden in laagjes. Tussen elke laag kan een laag fixatie worden aangebracht. Ook wanneer het papier helemaal is verzadigd kan steeds weer op de fixeerlaag verder worden gewerkt.

Houtskool is kwetsbaar. Met één veeg kan een tekening niet meer zijn wat je voor ogen had.

Houtskool

Ook een houtskooltekening is kwetsbaar en kan afgeven. Het binden aan de onderlaag is dan de juiste manier om dit te voorkomen.

Zorg voordat je met de spuitbus aan de gang gaat dat alle fijne stof is weggeblazen. Zet je tekening rechtop tegen een klein schilderezeltje o.i.d. en spuit ongeveer vanaf 30 cm afstand. Leg je tekening nóóit plat op tafel neer om deze te sprayen. Er kunnen druppels uit de spuitbus komen en op je werk vallen. Je kunstwerk wordt er dan niet mooier op.

 

Pastelkrijttekening

Zo fixeer ik een pastelkrijttekening

Nadat ik de eerste laag pastelkrijt heb opgebracht, ga ik deze een klein beetje fixeren, géén dikke lagen fixeer, maar rustig aan sprayen. Goed laten drogen en dan verder met de tekening. Ik maak de tekening af en fixeer daarna nog een keertje.

Nadat ik deze laatste fixatie heb gedaan, ga ik nog met pastelpotlood de allerfijnste details aanbrengen en eventueel de kleuren die ik heb gebruikt nog even nalopen. Sommige kleuren zijn na fixeren niet meer wat ik wil. Vooral de felle rode en blauwe kleuren kunnen na een fixatie nog wel is afwijken. Deze bewerk ik dan nog een keertje met het krijt.

Ja, en dan lijst ik mijn tekening in of stop hem in een showmap.

Ik vind dit persoonlijk de beste manier voor het behoud van mijn tekening. Ik gebruik fixatiespray alleen met pastelkrijt, pastelpotlood en houtskool. Op een kleurpotlood of grafietpotloodtekening zal ik dit niet zo snel gebruiken.

TIPS

  • Het is handig om, wanneer je je pasteltekening gaat inlijsten, 2 passe-partouts te gebruiken. Eentje maak je wat groter en leg je tussen de passende passe-partout. Er ontstaat dan een soort van opvanggootje voor het eventuele stof wat er nog afvalt.
  • Een passe-partout zorgt er ook voor dat je tekening niet strak tegen het glas aanzit…
  • De grovere papiersoorten zoals pastelmat, zou je eigenlijk niet hoeven te fixeren (ingres, velours, sansfix, Pastel Card etc.) De krijtdeeltjes hechten zich zo goed aan het papier dat ze er niet vanaf vallen.
  • Ga je inlijsten zonder passe-partout? Zorg voor ruimte tussen het glas en het kunstwerk. Zit je tekening strak tegen het glas, dan kunnen er condensvlekken ontstaan.

 

Veelgestelde vragen

Is het altijd nodig om je tekening te fixeren?

Wanneer je de tekening direct afmaakt en inlijst is het niet echt nodig. Echter....ik fixeer altijd na de eerste keer laagjes aanbrengen. Wanneer ik mijn (pastel) tekening afheb stop ik deze direct in een showmap. Doe je dit niet dan is fixeren ook een goede oplossing.

Kun je fixeren met haarlak?

Er zijn mensen die dit doen. Het is echter niet zo professioneel. Je tekening zal na verloop van tijd gaan vergelen.

Welke materialen kun je fixeren?

Potlood, houtskool en pastelkrijt zijn materialen die je kunt fixeren.

Wat kun je nog meer doen om kwetsbare tekeningen te behandelen?

Wanneer je een kwetsbare tekening inlijst is het verstandig om 2 passepartout's over elkaar te gebruiken. De afbeelding komt dan niet tegen het glas aan.

Wat moet je nooit doen tijdens het inspuiten van de tekening?

Leg de tekening NOOIT plat neer, maar altijd ergens tegenaan zetten. Op die manier kunnen er onverhoeds nooit druppels op de afbeelding neervallen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *