Kleuren en hun betekenis

De Regenboogkleuren

Kleuren zie je de hele dag overal. In de schilderkunst zijn kleuren natuurlijk erg belangrijk. Je kunt je voor kleuren niet afsluiten, het is een onderdeel van alles. Soms wordt een kleur gebruikt als signaalfunctie, denk maar aan het rode stoplicht.  Of ze zijn onderdeel van een decoratie. In de fashionwereld zijn kleuren natuurlijk het grootste onderdeel van de actuele mode. Elk seizoen worden weer andere kleuren gebruikt.

Het voorjaar zien we vaak zachte, lichte tinten als lila en roze. Maar ook het frisse groen is een echte voorjaarskleur.

De zomer laat ons genieten van de wat fellere kleuren als geel, rood, oranje en verschillende groentinten.

Herfst geeft kleuren als dieprood, donkergroen en vele tinten bruin.

De winter is bij uitstek een periode waar we blauwtinten kunnen waarnemen, maar ook grijs en wit in vele nuances.

Blauw

Martin Bellander heeft ruim 90.000 schilderijen bestudeerd en hij kwam tot de conclussie dat de kleur blauw steeds meer wordt gebruikt.

Oranje kleur in de kunst wordt steeds minder gezien.

Ook blijkt dat de kleur blauw  al sinds het begin van de vorige eeuw veel meer gebruikt wordt. Ook het gebruik van rood is iets toegenomen.

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Mogelijk is een specifieke kleur goedkoper geweest of is kleurkeuze een trend onder kunstenaars.

Hoe lichter de kleur, hoe zachter de uitwerking en het effect van de kleur.

Gemoedstoestand

Kleur heeft invloed op emotioneel, fysiek en zelfs op spiritueel niveau. Kleurtherapeuten beweren dat we kleur nodig hebben om gelukkig te zijn en goed te functioneren. Er zijn 7 kleuren die effect hebben op je karakter. Bij elke kleur hoort weer een andere associatie.

De 7 hoofdkleuren vindt je in de regenboog. Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en paars hebben allemaal hun eigen betekenis.

Je kunt gebruik maken van de kleuren, wanneer je weet wat ze specifiek voor jou betekenen. Je kunt bewuster gebruik maken van kleur. Denk aan kleding, inrichting van je huis en ook bij het maken van kunst.

 

Geel, oranje en rood

 

Rood

Rood betekent kracht, energie, liefde en passie. Een krachtige kleur die spiritueel wordt gezien als zeg ja tegen het leven! Rood activeert en verwarmt, haalt het vuur in een mens naar boven. Rood vloeit door je aderen. Rood betekent ook lef, hartstocht en romantiek. In de schilderkunst wordt rood ook gebruikt als een aandachtstrekker.

Door rood te gebruiken in een schilderij  komt de afbeelding naar voren ten opzichte van meer neutrale kleuren.

Rood vermijden

Heb je last van stress, onrust of slapeloosheid dan is het beter de kleur rood te vermijden.Oranje

 

 

Oranje betekent openheid en gezelligheid. Oranje is de kracht van het scheppen van nieuwe dingen. Oranje geeft je creatieve inspiratie. Het is een mengkleur van rood en geel en doet denken aan speelsheid, toegankelijkheid, energie en vrolijkheid. Als echte Nederlander hebben we wat met oranje. Koningshuis, voetbal en vrijheid is het eerste wat in mij opkomt wanneer ik aan oranje denk.

Een oranje kleur die gebruikt is in een kunstwerk maakt vrolijk! Bij stilte en bezinning is het beter om oranje te vermijden.

 

 

 

  Geel

 

De kleur van de zon is een vrolijke opvallende kleur, die het brein, zenuwstelsel en het brein stimuleert.Geel is een uitbundige, gedurfde kleur! De kleur geel kan echter ook negativiteit oproepen. Verblijven in een overwegend gele ruimte maakt onrustig. Geel  is een kleur die betrekking heeft met pasen, voorjaar.

Vincent van Gogh gebruikte veel geel in zijn schilderijen.

Dit was over het algemeen het warme geel.                           

Koel geel kan worden geassocieerd met agressiviteit.

Wanneer je lekker wil ontspannen is het beter om geel te vermijden.

 

    Groen

Groen is de kleur van moeder natuur. Harmonie en evenwicht hebben alles met groen te maken. Groen is rustgevend en verlaagd zelfs de bloeddruk.

Het is dan ook niet zo vreemd dat je ontspannen wordt door een boswandeling. Schilderen is meestal een ontspannen bezigheid. Wanneer je veel groene kleuren gebruikt wordt je helemaal zen!   https://zelfkunstmaken.nl/groene-kleur-mengen/

Nadelige aspecten van groen zijn jaloersheid (groen zien van jaloezie) en verveling.

 

 

 

 

   Blauw

 

Blauw is een kleur die door heel veel mensen wordt aangemerkt als hun lievelingskleur. De associatie met blauw is vrede, rust, evenwicht, intelligentie, stabiel en betrouwbaar. Denk maar eens aan logo’s die blauw zijn. De blauwe kleur van de KLM straalt betrouwbaarheid en stabiliteit uit.

Er wordt veel blauw gebruikt in de kunst. Breng eens een bezoek aan de website van Sia Braakman en lees waarom zij uitsluitend schildert in blauwe tinten.

https://www.siabraakman.nl/

  Indigo wat ook een van de 7 kleuren in de regenboog is heeft dezelfde kenmerken als de blauwe kleur hier boven. Indigo-blauw zie je veel terug in de 17e eeuwse schilderijen die vrij somber ogen. Ook Maria Magdalena is regelmatig afgebeeld in een blauwe jurk of gewaad.

 

Er zijn ook nog een aantal negatieve betekenissen die te maken hebben met de blauwe kleur.

Negativiteit, koud, koel en zuinigheid worden soms met blauw verbonden.

 

 

 

 

 

Paars

 

Paars wordt geassocieerd met rijkdom en luxe. Koningshuizen hebben ook een relatie met de kleur paars.

Wijsheid, en creativiteit worden door paars beïnvloed. Deze secundaire kleur (menging van twee primaire kleuren) staat voor daadkracht, intuïtie en wijsheid.

Paars is best wel een prettige kleur om naar te kijken. https://zelfkunstmaken.nl/kleuren-mengen/

Wanneer je gaat slapen is het beter de kleur paars te vermijden.

 

 

Alle bovenstaande kunstwerken zijn van mijn eigen hand.

Wil je meer weten over kleur klik dan op onderstaande linkjes

https://zelfkunstmaken.nl/huidskleur-met-acrylverf/

https://zelfkunstmaken.nl/materiaalkleuren-mengen-met-acrylverf/

https://zelfkunstmaken.nl/kleuren-mengen-op-canvasdoek/

https://zelfkunstmaken.nl/kleuren-mengen-zwart-wit-en-grijs/

 

 

Ook leuk om te bekijken..https://nl.pinterest.com/greetbogaard/regenboogkleuren/

 

 

 

 

2 thoughts on “Kleuren en hun betekenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *